ПиксабейЧаст от човечеството приема охолния си и технологичен начин на живот

...
ПиксабейЧаст от човечеството приема охолния си и технологичен начин на живот
Коментари Харесай

МИД: Все повече страни вървят към авторитаризъм

Пиксабей

Част от човечеството приема охолния си и софтуерен начин на живот като даденост без да си дава сметка, че демокрацията е ново събитие, извоювано с реки от кръв от старите режими. А още по-малка част знаят, че елементарно могат да изгубят всичко това.

Повече страни вървят към авторитаризъм, а броят на одобрените демокрации, които са под опасност, в никакъв случай не е бил толкоз огромен, съобщи Международният институт за народна власт и електорална помощ, представен от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според института съществена виновност имат популистките политики, потреблението на рестриктивните мерки, свързани с пандемията, за смълчаване на критиците, наклонността страните да имитират антидемократичното държание на други, използването на дезинформация за делене на обществата.

" Повече страни от когато и да било страдат от " ерозия на демокрацията ", съобщи междуправителствената организация със седалище в Стокхолм.

" Броят на страните, в които има " оттегляне от демокрацията ", в никакъв случай не е бил толкоз огромен ", сподели тя в отчет, имайки поради регресивното развиване в области като контрола върху ръководството, правосъдната самостоятелност, медийната независимост и човешките права.
 
Афганистан, върху който талибаните откриха надзор през август след изтеглянето на интернационалните войски, е най-сериозният образец тази година, а превратът в Мианма на 1 февруари беляза рухването на една нежна народна власт. Сред другите образци са Мали, където бяха осъществени два преврата от 2020 година, и Тунис, където президентът разпусна Народното събрание и одобри изключителни пълномощия.

Пандемията от ковид докара до внезапно усилване на властническото държание на държавните управления. Според отчета няма доказателства, че властническите режими по-добре са се справяли с пандемията, въпреки китайските държавни медии да оповестяват противоположното.

" Пандемията дава спомагателни принадлежности и опрощение за репресивни способи и смълчаване на несъгласието в най-различни страни - като Беларус, Куба, Мианма, Никарагуа и Венецуела ", съобщи институтът.

В огромни демокрации като Бразилия и Съединени американски щати президентите са сложили под подозрение валидността на изборните резултати, а Индия е станала очевидец на наказателно гонене на групи хора, сериозни към държавната политика.

Унгария, Полша, Словения и Сърбия са посочени като европейските страни с максимален крах на демокрацията, а Турция е претърпяла един от най-големите упадъци сред 2010 и 2020 година

" Всъщност 70 % от популацията по света в този момент живее или при недемократични режими, или в страни, където има оттегляне от демокрацията ", се споделя в отчета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР